Cursussen

  Bridgecursus voor beginners 2019
Op donderdagavond 3 oktober gaat de beginnerscursus weer van start, in 12 lessen wordt u de beginselen van het mooie Bridgespel bijgebracht. Na deze 12 lessen volgt aansluitend een vervolgcursus van 12 lessen waarna u klaar bent om wekelijks bij een club en de vele (kroegen)drives die elk weekend overal in het land en daarbuiten georganiseerd worden.
De lessen zijn gebaseerd op het door de NBB geadviseerde systeem: Standaard vijfkaart hoog.
Het inschrijfgeld is € 90,00 voor 12 lessen, na de eerste 12 lessen kunt u beslissen of u doorgaat voor de volgende ronde.
Het inschrijfgeld is exclusief het lesmateriaal, voor 24 lessen bedraagt dit € 35,00 (via de docent).
Passantenclub ‘De Opening’
Voor bridgers die net van een cursus komen en het spelen op een “echte” club nog te spannend vinden of voor “thuis”-bridgers die kennis willen maken met het spelen op een club gaat op donderdag 5 september de passantenclub “De Opening” bij voldoende belangstelling van start. U kunt op deze club kennis maken hoe het is om in een competitie te spelen onder begeleiding van een aantal ervaren bridgers.
Naast deelnemers zijn we ook op zoek naar ervaren spelers die het leuk vinden om hun kennis te delen. Het inschrijfgeld is voor de deelnemers bedraagt € 90,00.
Opfriscursus Bridge 2019

 

Deze cursus is door overweldigende belangstelling helemaal volgeboekt. Inschrijven is dus niet meer mogelijk.

De komende zomer organiseert de Stichting Bridge Promotie Vught wederom een opfriscursus boekje 1 en 2, gebaseerd op het door de Nederlandse Bridge Bond geadviseerde systeem ‘Standaard hoog’, met daarin de vijfkaart hoog en de zwakke 2. Oude, maar nog steeds actuele, kennis wordt opgefrist; over nieuwe ontwikkelingen in de basiscursus wordt u bijgepraat. Na afloop van de cursus bent u weer helemaal bij de tijd. De onderwerpen zijn:

  • De opening van één in een kleur
  • Het speelplan SA en snijden
  • Het speelplan troef en het tegenspel
  • Het informatie doublet en het volgbod
  • De zwakke 2 en de 3- openingen
  • De 1SA-opening.

Deze opfriscursus wordt op maandagavond 15, 22, 29 juli en 5, 12, 19 augustus gegeven in Novalis, Industrieweg 9c in Vught van 19.30 uur tot 22.00 uur.
Het cursusgeld bedraagt € 45,00. Het inschrijfformulier kunt u hier downloaden of u kunt het aanvragen per e-mail bij de docent:  Pim Mesker gediplomeerd bridgedocent Nederlandse Bridge Bond..

 

Themalessen voor gevorderden 2019/2020

De SBPV organiseert het komende seizoen 8 themalessen voor gevorderden op zaterdagochtend van 10.00 uur tot 12.30 uur bij:
Stichting  Novalis
Industrieweg 9c
Vught.
De bridgedocent is Pim Mesker.

28/9 – De herbieding van de openaar en reverse bieden
De herbieding van de openaar is de spil bij de één in een kleuropening. Met het aangeven van zijn kracht en verdeling, legt hij de basis voor het uiteindelijke contract. Reverse bieden is daar een onderdeel van.

26/10 – Vechten om de deelscore
Als er een deelscore voor de tegenpartij in zit, zit er voor ons ook vaak een deelscore in (‘zij een fit, wij een fit’), of er zit een contract voor ons in dat maar één down gaat (‘one down is good bridge’ slaat hier op). Hoe kom je nog in de bieding in de tweede biedronde als je eerst gepast hebt?

23/11 – Het negatief doublet
Tussenbiedingen van de tegenpartij belemmeren ons bieden. Ze nemen biedruimte weg, waardoor wij ons normale bod niet meer kunnen doen. Het negatief doublet helpt ons dat probleem op te lossen.

21/12 – Signaleren
Uitkomen en signaleren horen bij elkaar. Zij vormen de basis van het tegenspel.Tegenspelers willen hun kaarten laten samenwerken, maar ze zien elkaars kaarten niet. Met signaleren geef je informatie over je kaarten aan je partner, je maakt je kaarten a.h.w. zichtbaar voor je partner (en ook aan de andere partij). We behandelen ook het signaleren bij niet bekennen en bij het maken van introevers.

25/1 – Volgbiedingen
We behandelen de volgbiedingen na de één in een kleur opening, met name de volgbiedingen zonder sprong, want die komen het meest voor. Bridge is een competitief spel waarbij beide partijen strijden om het contract. Wil je daar actief aan mee doen, dan moet je meer van volgbieden weten. De volgbiedingen na een 1SA-opening laten we ook de revue passeren (als er  tijd voor is).

29/2 – Roman Key Card Blackwood en Puppet Stayman
Met RKCB maak je je slembieden kansrijker. Naast de vier azen zijn troefheer en troefvrouw belangrijk bij slembieden. De vier azen en troefheer zijn samen de vijf keycards waarnaar 4SA vraagt. We gaan zien hoe we achter troefvrouw komen.
Puppet Stayman is een vorm van Stayman waarbij je niet alleen naar een hoge vierkaart vraagt, maar ook naar een hoge vijfkaart. In het moderne bridge mag een 1SA-opening een vijfkaart in een hoge kleur bevatten. 2Kl blijft de ‘gewone’ Stayman, 3Kl wordt de Puppet Stayman. Zo’n 3Kl-Puppet Stayman mag je alleen met 10+ punten doen. Na een 2SA-opening is Puppet Stayman al jaren de standaard. Met een fit, 4-4 en 5-3, in een hoge kleur, speel je de manche het liefst in de hoge kleur.

28/3 – De tweede man en de switch.
Tweede hand altijd laag? Altijd honneur op honneur? Je bent uitgekomen met een kleur, of je bent na het uitkomen van partner aan slag gekomen; wanneer moet je van kleur veranderen bij het doorspelen?

25/4 – Check Back Stayman (CBS) en Landy
Met CBS kunnen we in de 2e biedronde een 5-3 fit in een hoge kleur onderzoeken als de bijbieder begonnen is met het bieden van de hoge kleur.
De Landy conventie gebruiken we als de tegenpartij 1SA heeft geopend en wij willen een volgbod doen en hebben beide hoge kleuren. We gaan die twee kleuren in één bod aangeven, partner kan er dan één kiezen.

Het inschrijfgeld bedraagt € 7,00 per les. Betaling: contant bij aanvang van de les.

Het inschrijfformulier kunt u hier downloaden. U kunt het ook aanvragen bij de docent Pim Mesker.
Inschrijving is mogelijk per les.